Proiecte de cercetare-inovare dezvoltate in cadrul Platformei Tehnologice Nationale „Food for Life”

1 Cercetari complexe privind stabilirea unor procedee de optimizare functionala si reducere a continutului de sodiu in preparatele de carne- PROREDNAMEAT (2008-2011)

Program
Parteneriate in Domeniile Prioritare, PNCDI 2
Parteneri
IBA -coordonator
U.S.A.M.V.-Bucuresti
I.N.C.D.B.N.A.-Balotesti
SC ANGST-RO -Buftea
Obiectiv
Realizarea de produse noi din carne cu continut redus de Na, prin elaborarea de structuri compozitionale noi de amestecuri de sarare functionalizate, cu scopul imbunatatirii calitatii nutritionale a preparatelor din carne, selectand materii prime cu calitati functionale si prin utilizarea de produse naturale cu rol in potentarea gustului si aromei de carne.
Rezultate
-Obtinerea de crenwursti din carne de pui, cu continut redus de sare si valoare nutritionala crescuta (reformulare alimentara);
-Transferul tehnologic catre compania ANGST-RO Buftea.

2 Sistem integrat de marketing, valorificare a rezultatelor proiectelor de cercetare si studiu prospectiv pentru un management eficient al lantului alimentar (2008-2010)

Program
CAPACITATI ,PNCDI 2
Parteneri
IBA -coordonator
U.S.A.M.V.-Bucuresti
Obiectiv
Identificarea tendintelor si elaborarea scenariilor de perspectiva in sectorul agro-alimentar, ca baza pentru viitoarele dezvoltari tehnologice; studiul prospectiv al lantului alimentar.
Rezultate
- Baza de date lant alimenta
- analiza de impact prin SWOT;STEEPV
- organizare brokerage event

3 Baking products with functional ingredients for the market niche of the Healthy Food - ETANFAREFUN (Produse de panificatie cu ingrediente functionale pentru nisa de piata "Alimente Sanatoase") – EtanFareFun (2010-2013)

Program
EUREKA
Parteneri
PORTUGALIA -Instituto Superior de Agronomia, Lisabona-coordonator
Mundi Globe,Portugalia
SC Velpitar SA
Institutul de Bioresurse Alimentare
Obiectiv
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unei game sortimentale noi de produse de panificatie, cum ar fi: paine, produse de mic dejun (cornuri, chifle), produse de desert (briose, fursecuri). Toate produsele vor avea in compozitie un ingredient functional rezultat din fermentatia fainii de porumb in scopul producerii de etanol .
Rezultate
- Obtinerea ingredientului functional dintr-un produs secundar rezultat la macinarea porumbului (dupa extragerea uleiului de porumb, fermentarea- in prezenta drojdiei de panificatie- si uscarea reziduului)
- Dezvoltarea a 4 produse de panificatie imbogatite cu ingredientul functional obtinut de partenerii din Portugalia:paine alba toast, paine cu secara, chifle din faina alba si fursecuri din faina integrala.

4 Improving the enabling environment and public awareness for innovation in the South-East-European food sector through transnational collaboratio –CAPINFOOD (2011-2014)

Imbunătăţirea cadrului general necesar şi a conştientizării publice in raport cu activitatea de inovare desfăşurată în sectorul alimentar din Sud-Estul Europei, prin colaborare transnaţională.
Program
Programul de Cooperare Transnationala a tarilor din Sud-Estul Europei(SEE)
Parteneri
Tari partenere: Ungaria – coordonator
Slovenia, Italia, Bulgaria, Romania, Grecia, Belgia,Serbia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Ukraina
Obiectiv
Imbunatatirea mediului favorabil inovarii in sectorul alimentar prin:
consolidarea capacităţii cadrului instituţional de sustinere si
promovarea constientizarii publice asupra beneficiile inovarii în sectorul alimentar printr-o colaborare transnaţională
Rezultate
Studiu de fezabilitate al investitiei in inovare
Strategii nationale de inovare
Organizarea de sesiuni de instruire
Ghiduri de bune practici pentru:
1. cercetare colectiva si inovare;
2. recomandari pe solutii ICT;
3. recomandari pentru factorii care elaboreaza politici
Strategia de comunicare pentru promovarea imaginii sectorului alimentar
Manual despre servicii care sprijina inovarea

5 Setting up the innovation support mechanisms and increasing awareness on the potential of Food Innovation and RTD in the South- East Europe area (2011-2013)

Program
Programul de Cooperare Transnationala a tarilor din Sud-Estul Europei (SEE)
Parteneri
Tari partenere: GRECIA – coordonator
-Slovenia, Italia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Ukraina, Serbia, Rep. Moldova
Obiectiv
asigurarea sanatatii si sigurantei alimentare prin procesul de inovare in sectorul alimentar
Rezultate
Elaborarea unui plan de comunicare
Analiza politicilor si strategiilor de inovare in domeniul alimentar
Dezvoltarea unei retele de factori implicati in domeniu
Cursuri de instruire pentru cercetatori
Activitati de networking
Workshop-uri in domeniul inovarii din sectorul alimentar

6 A European Network to Follow-Up the Reformulation of Food; Identification and Exchange of Good Practices for SMEs and Consumers (2011-2013)

Program
EU Health Programme
Parteneri
Tari participante:ITALIA – coordonator
- Finlanda, Germania, Marea Britanie, Franta, Romania, Spania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Austria
Obiectiv
a urmari reformularea produselor alimentare, a analiza contextul european si a identifica si a face schimbul de bune practici in ce priveste reducerea nivelului de sare , zahar si grasimi si a valida modelul de eficienta a costurilor pentru reformularile majore
Rezultate
Analiza contextului local privind reformularea alimentelor
Bune practici privind reformularea identificate si analizate
Studiul privind reformularea in randul IMM-urilor
Platforma digitala care gazduieste Clearing house
Analiza Cost-eficienta a reformularilor identificate